I denne omgang har vi set nærmere på Danmarks 10 største byer. Det er altid interessant at kende til landets flagskibe, selvom de fleste har styr på top 4. De adskiller sig nemlig markant, fra de øvrige på toplisten.
Listen er lavet med udgangspunkt i indbyggertallet og med fokus på selve byen, ikke området eller kommunen. Det kan nemlig have en markant betydning for tallene.
Hvad er den største by i Danmark?
Den største by i Danmark er København, med et indbyggertal på over 1,2 millioner mennesker (2023).
Hvis man ikke tæller hele hovedstadsområdet med, men kun selve Københavns Kommune, er indbyggertallet ca. 654.000.
Top 10 største byer i Danmark
Er du i tvivl om hvilke 10 byer der er de største herhjemme? Du får svaret her og bonusinfo om hver enkel by.
1. København – ca. 1.230.000 indbyggere
Det kommer næppe som en overraskelse, at hovedstadsområdet er Danmarks ubestridte nummer 1 på listen over de største byer, med 1.230.728 indbyggere. København har siden 1300-tallet været den rigeste og mest betydningsfulde by i Danmark, og i dag bor ca. 22 procent af den danske befolkning i København. Byen er en af Nordeuropas største økonomiske og kulturelle magtcentre.
2. Aarhus – ca. 256.000 indbyggere
Den jyske hovedstad er kendt som smilets by, og er i dag en ungdommelig og moderne lille storby. Aarhus er en af de ældste byer i Danmark, og menes at stamme fra så langt tilbage som det 8. århundrede. Navnet kommer fra det olddanske ord, Aros, som betyder “åens munding” og hvis det lyder bekendt, er det nok fordi byen har fået et fremragende kunstmuseum af samme navn.
3. Odense – ca. 170.000 indbyggere
H.C. Andersens hjemby er landets tredjestørste, med 170.327 indbyggere. Odense er ligesom København og Aarhus en ældgammel stad, grundlagt af vikingerne. Den ældste del af Odense er et meget hyggeligt kvarter, med talrige bindingsværkshuse. Odenses allermest berømte bysbarn er naturligvis H.C. Andersen, men Danmark har igennem årene fået utroligt mange dygtige sportsfolk fra Odense, blandt andet Anja Andersen, Nicki Pedersen og Caroline Wozniacki.
4. Aalborg – ca. 106.000 indbyggere
Aalborgs strategiske placering ved Limfjorden, har gjort at området siden jernalderen har været beboet af mennesker. Limfjordens perle er i dag mest kendt for et ungdommeligt byliv i den famøse Jomfru Ane gade, og for dens store betydning som uddannelsescentrum i Nordjylland. Aalborg har også et meget levende kulturliv, blandt andet med KUNSTEN museum of modern art Aalborg, og talrige andre teatre, caféer og biografer.
5. Esbjerg – ca. 71.400 indbyggere
Fiskerbyen på vestkysten er i dag mest kendt for sine sportshold, og byens mange havne- og offshoreaktiviteter. Fra 1868 byggede staten en havn her, fordi man havde brug for en ny havn ved Østersøen, men før det var området en forladt del af det mørke Jylland. Byen var tidligere Danmarks primære fiskerihavn, men i dag er havnen i Esbjerg centreret omkring lastning af dele til Horns rev havvindmøllepark, og andre offshore aktiviteter.
6. Randers – ca. 61.000 indbyggere
Randers ligger smukt ud til Randers fjord, kun 39 kilometer nord for Aarhus. Randers er kendt for dens største attraktion, Randers regnskov, som er Nordeuropas største kunstige regnskov, med talrige plante- og dyrearter der er løse i de tre forskellige kunstige regnskove; den Asiatiske, den Afrikanske og den Sydamerikanske. Navnet Randers stammer også fra det olddanske ord “aros” (åmunding) kombineret med ordet “rand” (bakkekant) som tilsammen giver noget i retning af “Byen på bakken, ved åmundingen”.
7. Kolding – ca. 58.000 indbyggere
Byen i den sydlige del af trekantsområdet er den 7. største i landet, var i gamle tider stedet hvor grænsen mellem det danske kongerige, og hertugdømmerne sydpå gik. Derfor har byen haft stor historisk betydning, og blandt andet derfor blev byens smukke, gamle, vartegn Koldinghus bygget i midten af 1200-tallet.
8. Horsens – ca. 55.000 indbyggere
Horsens har over de seneste år sat sig tungt på tronen som Danmarks rock og pop hovedstad. Byen har huset koncerter af musikmastodonter som Madonna, Bob Dylan og Dolly Parton, som har valgt at velsigne byen med deres besøg. Den sidste weekend i august afholdes der en populær middelalderfestival, som er et besøg værd.
9. Vejle – ca. 52.500 indbyggere
Vejle er den by i Danmark med den smukkeste beliggenhed, ud til Vejle fjord. Byen er omkranset af stejle skrænter, hvor bøgen ofte springer ud 2 uger tidligere end i resten af Danmark. Vejle var engang kendt for sine bomuldsspinderier, en industri som blomstrede her på grund af den nemme adgang til vandkraft.
10. Roskilde – ca. 48.100 indbyggere
Den 10. største by i Danmark er Roskilde, med sine 48.186 indbyggere. Byen er nok allermest kendt for den årlige Roskilde Festival, men også domkirken og vikingeskibsmuseet trækker turisterne til denne ældgamle stad.
Du kan se flere toplister i vores kategorioversigt med Danmarks top 10 lister her.
Lucas Pedersen er ejeren af hjemmesiden Verdens-top10.dk, en platform dedikeret til at samle og præsentere en bred vifte af top 10-lister fra hele verden. Hjemmesiden er et paradis for alle, der elsker sjove fakta og paratviden, og den indeholder information om alt fra de største byer i Danmark til de dyreste øl og de mest befolkede lande i verden.
Lucas har en stor passion for at undersøge ting og dele sin viden gennem let tilgængelige og underholdende lister. Hans hjemmeside dækker en bred vifte af emner, hvilket gør det til et spændende sted for dem, der elsker at lære nye og interessante fakta. Hjemmesiden er opbygget på en måde, der både underholder og informerer brugerne, hvilket afspejler Lucas’ engagement i at gøre læring sjov og engagerende.