Vi har altid været fascineret af dyrenes egenskaber, og det gælder især de fysiske. Det skyldes nok ikke mindst, at verdens dyr leverer nogle imponerende rekorder ift. størrelse, styrke og ikke mindst fart. Men hvad er egentlig de hurtigste dyr i verden og hvor lever de?

Top 10 hurtigste dyr

Som sagt findes der mange imponerende rekorder i dyreverdenen, og hastighed er en af dem, der altid er interessant at se på. Dyr kan nemlig opnå hastigheder, som vi mennesker næsten ikke kan forstå. Her har vi samlet en liste over de 10 hurtigste dyr i verden, så du selv kan lade dig imponere over de lynhurtige dyrs topfart.

  1. Vandrefalk: Med en topfart på 325 km/t lægger vandrefalken sig på en solid 1. plads. Den udnytter sin fart under jagt, når den dykker ned gennem luften. Fuglen er rigt udbredt og lever over hele verden.
  2. Tornhalesejler: Endnu en fugl flyver sikkert ind på 2. pladsen med en topfart på 171 km/t. Den findes primært i Centralasien, men overvintrer i Indien, Sydøstasien og Australien.
  3. Fregatfugl: Fregatfuglen opnår en tophastighed på 153 km/t og kan samtidig holde sig svævende i over en uge ad gangen. Havfuglen findes over alle tropiske og subtropiske have.
  4. Sporegås: Måske lidt overraskende er det en gås, der indtager 4. pladsen. Dens fart på 142 km/t kan opleves i vådområder i Afrikas sydlige del.
  5. Gepard: det første landdyr på listen er geparden, som har en tophastighed på hele 113 km/t. Denne kat hører hjemme i Afrika og Iran.
  6. Sejlfisk: Denne fisk lægger stor afstand til næste fisk på listen med sine 110 km/t. Den svømmer i varmere vande over hele verden.
  7. Gaffelbuk: Med sine 98 km/t kan antilopearten flygte fra de fleste rovdyr. Du kan opleve den i Nordamerika.
  8. Marlin: Fisken er en del af sejlfiskfamilien og kan levere en hastighed på 80 km/t.
  9. Blå gnu: Det store, tætte dyr kan opnå en imponerende fart på hele 80 km/t. Det er ca. samme hastighed som både springbukken og Thomsongazellen samt deres fjende, løven.
  10. Brun hare: Den lille hares lange ben kan fragte den med 77 km/t, hvilket nogenlunde passer med farten på deres mest almindelige rovdyr, nemlig ræven.

Fuglene er altså klart dominerende på listens øverste pladser, hvilket måske også er forventeligt, da de kan udnytte luftstrømme og tyngdekraft. Særligt vandrefalken lægger afstand til de andre med næsten dobbelt så høj topfart som nr. 2. Geparden lægger sig dog tæt op ad de næste fugle og er uden sammenligning det hurtigste landdyr.

Verdens hurtigste dyr på land; Geparden

Geparden er utvivlsomt landjordens hurtigste dyr. Den udnytter sin fart i jagten på sine byttedyr, som ellers også kan levere imponerende hastigheder. Med en topfart på 113 km/t vil en gepard altså kunne løbe ved siden af din bil, mens du kører på motorvejen.

Det er samtidig tre gange så hurtigt end den højeste hastighed, der nogensinde er målt hos et menneske. Geparden er i sandhed et virkelig unikt dyr.

Se også: Verdens hurtigste mand

Verdens hurtigste dyr i vandet; Sejlfisken

Sejlfisken, som består af to forskellige underarter, er klart havets hurtigste dyr. Den opnår næsten samme fart som en gepard, når den suser gennem vandet.

Sejlfisken kan genkendes på deres store rygfinne, som også kaldes et sejl, samt deres ”horn” fortil. Fisken kan blive op til 3 meter lang og veje op til 90 kg, hvilket kun gør deres fart endnu mere imponerende.