Danmark er et meget fladt landskab, som har en blanding af åer, skove, søer, og store græssletter som en fast del af sin oprindelige natur. Landet er anderledes end de bjergrige lande, fordi vi ikke har nogen særlige højdemeter, og fordi det giver et helt andet visuelt indtryk når man står og kigger ud over de endeløse græsområder.

Danmark bliver betragtet som et meget smukt land af de udenlandske besøgende. Vi har kyststrækning rundt om hele landet, især fordi både Fyn og Sjælland er to store øer, mens Jylland kun lige er landfast med det nordlige Tyskland.

Danmark en sælsom blanding af skov og strand, å og sø, slette og mark, og store smukke vadeområder, hvor ornitologerne har gyldne dage. Landet har en del række store søer og i denne artikel se Verdens-top10.dk nærmere på de 10 største søer.

De 10 største danske søer

Vi har mange flotte områder i Danmark og der er ingen tvivl om at de største danske søer hører iblandt disse. Top 10 listen er baseret på kvadratkilometer og du kan se den nedenfor:

  1. Arresø på Sjælland  39,7 km2
  2. Esrum sø på Sjælland 17,4 km2
  3. Mossø i Østjylland 16,5 km2
  4. Stadil Fjord i Vestjylland 16,2 km2
  5. Saltbæk Vig på Sjælland 15,9 km2
  6. Tissø på Sjælland 12,5 km2
  7. Furesø på Sjælland 9,4 km2
  8. Skanderborg sø i Østjylland 8,5 km2
  9. Søndersø på Lolland 8,0 km2
  10. Tystrup sø på Sjælland 6,7 km2

Som det ses er Sjælland klart overrepræsenteret når det kommer til store søer. Sjælland har således 6 ud af de 10 største, og både den største og den næststørste.

Er det så tilfældigt at de største søer ligger på Sjælland? Søerne er naturlige fordybninger i landet, som har et niveau der ligger under havets overflade. Her samler vandet sig, f.eks. når det regner, og det betyder også at søerne kan opretholde deres størrelse. Søerne fordamper nemlig også en smule når solen skinner, og bliver så fyldt op igen når det regner.

At søerne ligger på Sjælland er ikke helt tilfældigt, det skyldes nemlig den sidste istid, som kørte henover hele Sjælland med voldsom kraft. Her har isen presset sig frem, og har skabt fordybninger i landskabet, som er blevet til nogle temmelig store søer.

Arresø er Danmarks største sø

Arresø er den største danske sø og er hjemsted for et utal af fisk, fugle, og krybdyr. Søen har udløb i Roskilde fjord, og har tilløb af en lang række forskellige vandløb og små åer. Søen er meget lavvandet, og har en maksimal dybde på 5,8 meter, hvilket er højest usædvanligt for en sø af denne størrelse.

Du kan få et indtryk af hvor fantastisk flot og speciel Arresø kan være i denne video:

Biodiversitet: Arresø er et sandt paradis for naturelskere. Søen huser et væld af fuglearter, herunder havørn, fiskeørn og krikand. Området er også kendt for sit rige fiskeliv, med gedde, sandart og aborre som de mest populære fangster.

Historie og kultur: Arresø har en lang og rig historie, der strækker sig tilbage til vikingetiden. Søen har haft stor betydning for handel og transport i århundreder, og dens bredder er prydet med historiske monumenter og seværdigheder.

Friluftsaktiviteter: Området omkring Arresø er et sandt mekka for friluftsentusiaster. Udover de nævnte vandsportaktiviteter kan man nyde vandreture, cykelture, ridning og kanosejlads. Der er også gode muligheder for camping og picnic.

Naturbeskyttelse: Arresø er udpeget som et Natura 2000-område på grund af sin unikke natur og biodiversitet. Området er beskyttet af en række love og regulativer, der skal sikre dens bevaring for fremtidige generationer.