Du kender det formentlig godt. Man sidder på kanten af sofaen, og skal til at overvære højdepunktet til de Olympiske Lege (OL). Man kan høre larmen på stadion, og man kan se 10 fantastiske atleter der står klar til at eksplodere i en kraftanstrengelse på under 10 sekunder.

Atleterne gør sig klar, stadion bliver fuldstændigt stille, alle holder vejret. Pludselig lyder startskuddet og 9,58 sekunder senere, har Usain Bolt sat verdensrekord og er verdens hurtigste mand nogensinde. Der er ingen tvivl om hvem der er verdens hurtigste mand nu og igennem historien; han hedder Usain Bolt og kommer fra Jamaica.

Hvem er verdens hurtigste mand

 • Verdensrekorden i 100 meter løb for mænd er 9,58 sekunder, sat af Usain Boltfra Jamaica i 2009. Han er derfor generelt anerkendt som den hurtigste mand i verden, når det gælder kortdistanceløb.
 • Verdensrekorden i halvmaraton for mænd er 57 minutter og 31 sekunder, sat af Jacob Kiplimo fra Uganda i 2021. Han er derfor den hurtigste mand i verden på halvmaratondistancen.

Top 10 over verdens hurtigste mænd

Der har altid været prestige over at være verdens hurtigste mand. Specielt ved OL regnes det at mange for at være kongedisciplinen som fleste seere overværer. Der har været mange ‘verdens hurtigste mænd igennem historien, men fælles for dem alle er, at det er blevet slået og overgået. Nu er tiderne efterhånden så langt nede, at  eksperter er usikre på hvor meget længere ned Bolt’s rekorttid kan komme.

Vi synes 100-meter disciplinen er spændende og derfor har vi lavet en oversigt over verdens 10 hurtigste mænd nogensinde:

 1. Usain Bolt med tiden 9,58 sekunder
 2. Tyson Gay med tiden 9,69 sekunder
 3. Yohan Blake med tiden 9,69 sekunder
 4. Asafa Powell 9,72 sekunder
 5. Nesta Carter 9,78 sekunder
 6. Maurice Green med tiden 9,79 sekunder
 7. Justin Gatlin med tiden 9,79 sekunder
 8. Steve Mullings med tiden 9,80 sekunder
 9. Donovan Bailey med tiden 9,84 sekunder
 10. Bruno Surin med tiden 9,84 sekunder

Fælles for verdens 10 hurtigste mænd nogensinde er at alle tiderne er sat indenfor den nærmeste tid. Donovan Bailey satte sin rekord i 1996, og Justin Gatlin satte sin rekord i 2012. Generelt er tiderne på 100 meter blevet hurtigere og hurtigere over de seneste årtier. Spørgsmålet er nu om nogen formår at komme under de gyldne 9,50 sekunder.

Jamaicanske Usain Bolt er verdens hurtigste

Usain Bolt er verdens hurtigste mand og han satte sin verdensrekord i Berlin i 2009, hvor hele stadion eksploderede i eufori. Usain Bolt er et Jamaicansk fænomen, som oftest er en smule langsom i starten, men som til gengæld løber fantastisk hurtigt når han kommer op i topfart.

Hans topfart er målt til 44 km/t, hvilket betyder at han ville kunne løbe fra en dinosaur, hvis han skulle møde sådan en. Usain Bolt er 1,95 meter høj, og vejer 93,9 kg. Han har en atypisk krop for en sprinter, da han er en del højere end sine konkurrenter. Han har både verdensrekorden på 100 meter og 200 meter, hvor han har løbet 19.32. Man kan altså med rette kalde Usain Bolt for verdens hurtigste mand.

Du kan se hans vinderløb i denne video: