At bygge hjemmesider på den gammeldags måde, html kodning, var for en håndfuld år siden ganske almindeligt. Der er heldigvis sket en del siden da, idet der nu findes et hav af gratis hjemmeside programmer, der gør det nemmere for dig.

Der er typisk tale om CMS systemer, der enten kan være lukkede eller open source. Et eksempel på et open source CMS er WordPress, der har over 60 millioner brugere på verdensplan. De åbne systemer giver de større og bredere muligheder, for at udvikle og designe dit website.

CMS er en forkortelse for Content Management System og er et stykke software til at organisere og lette samarbejdet med at oprette dokumenter og information, hvorigennem man nemt kan uploade filer, billeder og indhold til ens hjemmeside. Content management systemer er en del af begrebet Information management.

CMS bruges også til opbevaring og single sourcing af et firmas dokumenter bestående af fx. manualer, salgsguides, tekniske manualer osv. I denne artikel er fokus på de 10 bedste gratis hjemmeside programmer, der alle er bygget på et CMS system.

Det er blevet så populært, fordi det er nemt og billigt at komme i gang med. Du behøves ikke selv at få kodet hjemmesiden fra bunden. Fundamentet er allerede lagt. Nedenfor kan du derfor se en top 10 liste over disse hjemmeside programmer baseret på CMS.

Topliste over de bedste CMS systemer

Denne top 10 liste over hjemmeside programmer er naturligvis subjektiv, men giver dig alligevel et godt pejlemærke. Den er lavet ud fra erfaringer, muligheder og ikke mindst antal brugere (popularitet). Det er derfor ikke overraskende at WordPress indtager førstepladsen med millioner af brugere:

  1. Flotte hjemmesiderWordPress
  2. Laravel
  3. Wix
  4. Squarespace
  5. Joomla
  6. Shopify
  7. Drupal
  8. Blogger
  9. Prestashop
  10. Silverstripe

Toplisten over de bedste CMS´er er vidt forskellige i fordele, ulemper og egenskaber. Fx. er WordPress en meget brugervenlig og køreklar platform, mens Laravel kræver en del mere programmering fra bunden. Omvendt er Laravel det hurtigst voksende PHP framework og giver langt bedre muligheder for at lave en hurtig og skræddersyet hjemmeside. Hvad du bør vælge, afhænger derfor meget af dine behov og hvad din hjemmeside skal kunne. Det er samtidig nogle systemer, som alle overordnet set, får kæmpe ros for deres brugervenlighed.

Lidt om WordPress

Specielt nr.1 på toplisten over de bedste CMS´er, WordPress, er fantastisk at arbejde med. Du får et super brugervenligt kontrolpanel og adgang til over 13.000 forskellige plugins, der giver dig en bred vifte af muligheder og features, lige ved hånden.

WordPress giver et fantastisk udgangspunkt og selvom du kan få brug for teknisk hjælp eller et professionel design, kan det købes til fornuftige priser. Det er ikke uden grund det er den foretrukne platform for særligt små og mellemstore virksomheder, uden brug for komplekse systemer.

Hvis du overveje at komme i gang med WordPress, kan du se mere om WordPress hjemmesider hos Medier & Co, herunder fordele og muligheder ved platformen.

Sidst er det værd at nævne nr. 3 Wix, som startede med at være meget baseret på flot grafik og design, i deres templates. Siden er platformen blevet udvidet og forbedret markant, hvilket gør det til et stærk alternativ for nybegyndere. Har du et begrænset budget eller teknisk kunnen, kan Wix være en god mulighed. Se eksempel på Wix hjemmeside her. Den er lavet ud fra et template, uden brug af CSS og designkodning.

Alt i alt hører det fortiden til, at opbygge hjemmesider helt fra bunden via HTML. I stedet bruger de fleste nu de smartere CMS systemer, der er virkelig tidsbesparende og dermed mere effektivt.

Har du lyst til at få flere indspark og vinkler på valg af hjemmeside program, kan du gøre det i denne guide om at lave en gratis hjemmeside. Valget af program/platform er vigtigt, da alle indeholder fordele, ulemper og begrænsninger, så brug lidt tid på at researche, inden du beslutter dig.

Skal du i gang med en hjemmeside, så kan du med fordel kigge på ovenstående topliste for at få inspiration. Fokuser på responsive designs, så dit site kommer til at se pænt og brugervenligt ud på alle enheder (mobil, iPad og computer). Responsive designs er fremtiden. Det er det sidste råd herfra!