Der er ingen tvivl om, at blåhvalen er verdens største dyr. Det gælder uanset, om man kigger til vands, til lands eller i luften, og faktisk mener man, at blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har levet. Men hvilke andre dyr kan få en plads på listen over de største dyr i verden? Det svarer vi på her.

Hvad er verdens største dyr?

Blåhvalen  er det klart største dyr, der nogensinde har levet på Jorden. Den kan blive op til 33 meter lang og veje op til 200 ton. Det er mere end dobbelt så tungt som den afrikanske elefant, det næsthøjeste landdyr.

Det er dog for nylig blevet fundet knogledele fra en nyopdaget uddød hvalart i Peru, Perucetus colossus. Forskerne vurderer, at den kan have vejet op til 340 tons, hvilket potentielt gør den til det tungeste dyr, der nogensinde har levet. Men der er stadig debat om denne påstand.

Top 10 største dyr

Her har vi samlet en liste over nogle af de største dyr i verden. Vi har udvalgt ét dyr af hver type, da man ellers kunne læse en liste, udelukkende bestående af hvaler. Her får du 10 af verdens største dyr, alt efter art:

  1. Blåhvalen: Største pattedyr. Måler normalt 21-27 meter.
  2. Elefant: Største landlevende pattedyr. Vejer op til 11 ton.
  3. Saltvandskrokodille: Største reptil. Vejer ca. 450 kg.
  4. Komodovaran: Største øgle. Vejer gennemsnitligt 70 kg.
  5. Anakonda: Største slange. Kan veje op til 250 kg.
  6. Struds: Største fugl. Vejer 140 kg og bliver over 2,5 meter høj.
  7. Kolosblæksprutte: Største hvirvelløse dyr. Måler op til 14 meter.
  8. Gigantisk Weta: Største insekt. På størrelse med en knytnæve.
  9. Næsehornsbille: Største bille. Løfter op til 850 gange sin egen vægt.
  10. Edderkop: Tarantel. Måler 28 cm, når man måler benenes omfang.

Det er naturligvis ikke fair at sammenligne hvaler med insekter, og derfor har vi udvalgt 10 af de største dyr inden for deres egen art. Her er nogle virkelig imponerende størrelser med listen, hvor du bl.a. finder den enorme blæksprutte med en længe på op til 14 meter eller anakondaslangen, der kan veje hele 250 kg.

Se også: Hvad er verdens største land?

Verdens største dyr i vandetverdens største dyr i vandet

Blåhvalen er uden sammenligning verdens største dyr. Uanset om man ser på vægt eller længde, og uanset hvor og hvornår man kigger, så vinder blåhvalen på størrelse. Dens gennemsnitlige længde er omkring 25 meter, men enkelte er målt til over 30 meter. En voksen blåhval vejer typisk mellem 50 og 150 ton, og de spiser da også 2-4 ton kril hver eneste dag.

Den imponerende blåhval lever 80-90 år i det fri og kan findes i have over hele verden, hyppigst ud for Californiens kyst.

Verdens største dyr til landsVerdens største dyr på land

Den fascinerende elefant indtager nemt pladsen som landjordens største nulevende dyr. Mere specifikt er der her tale om den afrikanske af slagsen, som altså kan veje op til 11 ton og nå en højde på hele 4 meter.

De har en enorm styrke, og alene i deres snabel finder man over 40.000 muskler og sener. Dens enorme størrelse og styrke er også en af årsagerne til, at de næsten ikke har nogen fjender i naturen.

Verdens største fuglverdens største fugl

Selvom strudsen ikke kan flyve, så er det luftens største dyr. Fuglen kan blive omkring 2,7 meter høj, hvoraf halvdelen kommer fra halsen, og dens vægt kan komme op på næsten 150 kg.

Dermed lægger den sig stabilt på 1. pladsen over de største nulevende fugle uden nogen nærmere konkurrent. Endnu mere imponerende er det, at strudsen faktisk kan løbe ca. 70 km/t på trods af sin store størrelse og høje vægt. Det er virkelig et dyr, der imponerer på mange parametre.

Sidst opdateret 29/05-2024

Kilder: